Je bent hier: Home > Blog > 4 tips voor het verminderen van examenstress
 

4 tips voor het verminderen van examenstress

Examen doen betekent voor veel leerlingen stress. Niet gek, want leer je wel alle stof die langs gaat komen op je examen? Hoe structureer je het leerproces en houd je het overzicht? Hoe ver van te voren moet je eigenlijk beginnen met studeren? En dan verschillen alle vakken ook nog eens van elkaar!

Examenstress is niet nodig, denken we bij KansVanSlagen, zolang je je maar op de juiste manier voorbereidt. Daarom zetten we onze 4 belangrijkste tips om stressvrij te leren nog eens op een rij:
 

Tip 1. Zet je telefoon uit en doe de deur dicht
Het is killing voor je concentratie wanneer je continu gestoord wordt door app-jes, social media meldingen en andere "belangrijke" geluiden. Ook helpt het niet als er steeds mensen bij je langslopen. Als je gaat studeren voor een examen, zorg dan voor een kamer waar je alleen zit en waarvan de deur dicht kan. Leg je telefoon in een andere kamer.
 

Tip 2. Kies de manier van leren die het beste bij jou past
Iedereen is anders en leert daarom ook anders. Het kiezen van de juiste manier om te leren kan veel verschil maken. Als je visueel bent ingesteld kan het helpen om alle stof te visualiseren in een mindmap. Als je auditief bent ingesteld kun je het beste opzoek gaan naar gesproken uitleg.
 

Bij KansVanSlagen bieden we trainingen voor ieder type leerling met uitleg door middel van animatievideo's zowel gericht op het zien, het horen en vervolgens het ‘doen’ van de stof, waarbij afleiding zoveel mogelijk wordt vermeden. De trainingen bieden overzicht en structuur en zorgen ervoor dat je alle nodige stof onder de knie hebt voor je aan je examen begint.
 

Tip 3. Studeer in etappes
Er zijn maar weinig middelbare scholieren die het kunnen opbrengen om uren achter elkaar te studeren. Deel je tijd daarom op in behapbare blokken en neem regelmatig pauze. Er zijn legio online applicaties (apps) die kunnen helpen met het plannen en structureren van je studietijd. Een mooi voorbeeld is de Pomodori App: je studeert in 4 blokken van 25 min afgewisseld met 5 minuten pauze. Na het afronden van de 4 blokken krijg je 20 minuten pauze. Daarna begin je weer opnieuw.
 

Zorg ervoor dat je ten minste een maand van tevoren begint met studeren, zodat je na het doornemen van alle stof voldoende tijd hebt voor herhaling en het oefenen van examenvragen. Als je veel examens tegelijk moet maken is het verstandig om nog eerder te beginnen met studeren.
 

Tip 4. Laat je niet verleiden door uitstelgedrag
Uitstelgedrag is een van de meestvoorkomende valkuilen bij studeren. Door studeren uit te stellen kom je vaak in tijdnood, waardoor leren extra stressvol wordt. Uitstelgedrag kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren. Perfectionisme bijvoorbeeld, of door een gebrek aan motivatie. Ook kan het zijn dat je te moe bent, of omdat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen. Probeer er bij jezelf achter te komen waarom je het studeren uitstelt en hoe je jezelf het beste kunt helpen. Stel daarna een stappenplan op en begin bij het begin.
 

Succes met studeren!
Houd bovenstaande vier tips in gedachte voor de volgende keer dat je in de boeken duikt en verbeter snel je studieresultaten. Schrijf op wat er goed gaat en waarom. Zo krijg je steeds meer zicht op welke studiewijze werkt voor jou en kun je deze bewust in gaan zetten!
 

Meer leesvoer:
Nederlands: Leestekens: nuttig als je ze correct gebruikt
Engels: Negative Past Simple: I didn’t did it!
Wiskunde: Koop nu tien loten, en je wint gegarandeerd!

 
sluiten x
Gratis demo registratie
 
 
 
Ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden
 
Copyright 2019 - KansVanSlagen.nl
Wiskunde Engels Nederlands Rekentoets