Je bent hier: Home > Blog > Leestekens: nuttig als je ze correct gebruikt
 

Leestekens: nuttig als je ze correct gebruikt

Ik las laatst in een CV: ‘X is een ervaren professional, hij studeerde “cum laude” af aan de Technische Universiteit in Delft.’ Daar moet ik dan heel hard om lachen. Waarom? Omdat aanhalingstekens aangeven dat er iets bijzonders met de tekst is en dat je de woorden dus niet letterlijk moet nemen. Vaak betekent de tekst zelfs het tegenovergestelde. In dit geval kwamen er allerlei beelden in me op van iemand die in ieder geval weinig kans maakt om echt cum laude zijn diploma te halen…

Als examenkandidaat wordt verwacht dat je de interpunctieregels kent
Leestekens zijn nuttig, ze helpen de lezer door de tekst. Maar dan moet je ze wel correct inzetten. En op je examen kun je punten verliezen, want je wordt geacht de spelling- en interpunctieregels te beheersen.

Hoe het moet? Er zijn een aantal leestekens die zo voor de hand liggen dat ik ze oversla: de punt, de komma en het vraagteken – al blijkt de laatste toch nog een uitdaging voor de werknemers van een hotel in Rotterdam. Kijk maar eens op deze foto:


Blijven over de dubbele punt, de puntkomma en het aanhalingsteken.

Dubbele punt
Een dubbele punt kondigt iets aan:
● Iets belangrijks. Er komt dan GEEN hoofdletter, de zin is immers nog niet afgelopen. Ik wil nog een ding van je weten: kom je nu wel of niet?
● Een opsomming. In dit geval ligt het aan de lengte van de delen hoe je de opmaak doet. Voer voor een andere keer.
● De directe rede. Daarbij volgt WEL een hoofdletter. Zij zei: ‘Kun je de business case nog eens doorrekenen?’

Puntkomma
Een puntkomma zit tussen de punt en komma in: er wordt niets aangekondigd, maar er is een sterk verband. Beginnen jullie maar alvast; door het drukke verkeer ben ik wat later. Je kunt de puntkomma dus niet gebruiken als vervanging voor een dubbele punt. Ik heb geen idee waarom, maar dat gebeurt veel. Inleiding; tekort aan investeerders. Op zich stemt het tot nadenken. Welk verband heeft de inleiding met het tekort aan investeerders? Maar correct is het niet – en dat is natuurlijk wel belangrijk op je examen!

Aanhalingsteken
Een aanhalingsteken gebruik je:
1) Bij de directe rede, na een dubbele punt en met een hoofdletter. Hij zei: ‘Ik ga snel aan het werk.’
2) Als een woord een bijzondere betekenis heeft. Nou nou, dat is wel een hele ‘bijzondere’ jurk.
Als je twijfelt: kijk eens op taaladvies.net, zij hebben over elk teken nuttige dingen te zeggen!!!!! (Te veel uitroeptekens, ook zoiets.)

 
De vraag die blijft is, hoe schoon zijn deze brillen echt…
 
sluiten x
Gratis demo registratie
 
 
 
Ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden
 
Copyright 2019 - KansVanSlagen.nl
Wiskunde Engels Nederlands Rekentoets