Je bent hier: Home > Blog > Loterij
 

Loterij

Veel mensen vinden wiskunde of statistiek lastig om te begrijpen. Het wordt daarom vaak gebruikt om je te misleiden. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

Als je meedoet aan de loterij, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je geld wilt winnen. Een loterij speelde hier op in door klanten te bellen die één lot kochten. Klanten werd gevraagd of ze niet langer één, maar tien loten wilden kopen. Hierbij werd gezegd:

Koop nu tien loten, en je wint gegarandeerd!!!*Dit lijkt op het eerste gezicht erg mooi. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kans om te winnen, en als je niet één, maar tien loten koopt, is de kans dat je wint 100%. Hoger kan niet!

Maar, even voor de duidelijkheid, gegarandeerd winnen is een loze belofte, als je niet specifiek stilstaat bij wat je dan gegarandeerd wint. In dit geval betekent het dat je gegarandeerd met één van je tien loten een prijs(je) wint.

En dat is natuurlijk leuk, maar helemaal niet waar het om gaat. Als je meedoet met de loterij, doe je dat om meer geld te winnen dan je betaalt; het liefst houd je zo veel mogelijk geld over! Het ‘winnen van een prijs’ en het ‘overhouden van zo veel mogelijk geld’ zijn twee heel verschillende dingen.

Sterker nog, als je niet één maar tien loten koopt, dan win je inderdaad gegarandeerd een prijs, maar tegelijkertijd is de kans juist KLEINER dat je geld overhoudt. Het is misschien niet iets wat je direct verwacht, maar hoe MEER loten je koopt, hoe ZEKERDER je bent dat je je geld verliest.

Denk maar eens na over het volgende: stel dat je alle loten van de loterij koopt. In dit geval win je alle prijzen van de loterij (de hoofdprijs en alle andere prijzen). Maar, je koopt ook alle loten. Een loterij maakt winst, dus het totale prijzengeld is altijd minder dan de kosten voor het kopen van alle loten. Als je alle loten koopt, weet je zeker dat je minder geld wint dan dat je betaalt: je weet dus zeker dat je geld verliest.

Als je niet één maar tien loten koopt, lijkt je situatie meer op die van het kopen van alle loten. Bij alle loten weet je zeker dat je geld verliest. Bij tien loten is het daarom zekerder dat je geld verliest, dan wanneer je maar één lot koopt.

Door tien loten win je dus gegarandeerd ‘een’ prijs, en ben je tegelijkertijd zekerder dat je je geld verliest. Iets wat de verkopers er natuurlijk niet bij vertellen!

* want met tien loten met verschillende eindcijfers heb je alle mogelijke eindcijfers (0 t/m 9). De loterij verloot altijd een prijs op een lot met een specifiek eindcijfer. Omdat je alle eindcijfers hebt, heb je inderdaad altijd en dus gegarandeerd prijs.
 
sluiten x
Gratis demo registratie
 
 
 
Ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden
 
Copyright 2019 - KansVanSlagen.nl
Wiskunde Engels Nederlands Rekentoets