Je bent hier: Home > Nieuws > Tip voor je examen: formuleer je antwoord zo duidelijk mogelijk!
 

Tip voor je examen: formuleer je antwoord zo duidelijk mogelijk!

Als je een boodschap wilt overdragen is het handig dat je die zo verpakt dat de ander die kan begrijpen. Logisch toch? Anders kan die ander er niks mee. Klopt. Dat geldt natuurlijk ook voor je examen. Je wilt dat je docent jouw antwoorden snapt en je samenvatting kan volgen. Daarvoor probeer je zo goed mogelijk het juiste antwoord op de vraag te geven.

Tot zover hartstikke goed. Maar er is iets wat leerlingen (en volwassenen, want dit geldt natuurlijk voor alles wat je schrijft) daarbij soms uit het oog verliezen. Doordat ze zich zo vastbijten in de inhoud, gaat het nog wel een mis bij het ‘opletten op de millimeter’. Dat wil zeggen: het hele verhaal klopt, maar binnen zinnen moet je ook scherp blijven: klopt de zin letterlijk wel? Wat zeg je nu precies? Kijk even mee naar wat er soms gebeurt.

Kan dit?

De motivatie van de schrijver komt voort uit zijn geloof in verandering.In bijlage 1 vindt u de vragenlijst die heeft gediend als leidraad voor de gesprekken met de verschillende projecten.

Wees een slimme schrijver!

Wees een slimme schrijver en maak het de lezer zo makkelijk mogelijk. Geef dus heel precies aan wat je bedoelt. Als je dat namelijk niet precies doet, weet je docent niet of je de vraag goed hebt begrepen en het juiste antwoord geeft.

Terug naar de voorbeelden: heeft de schrijver echt geloof in de verandering zelf? Of in het belang van de verandering, of in het feit dat het nu eindelijk echt plaats gaat vinden? Het is sterker als je specifieker aangeeft waarin je gelooft. Dat wordt dan bijvoorbeeld: ‘De motivatie van de schrijver komt voort uit zijn geloof in het belang van een verandering van vleeseten naar vegetarisch eten.’

Het tweede voorbeeld. Je kunt geen gesprekken hebben met projecten zelf. En hoewel de personificatie soms een nuttig stijlmiddel is, is het in dit geval duidelijker en minder afleidend om ‘over’ te gebruiken: ‘In bijlage 1 vindt u de vragenlijst die heeft gediend als leidraad voor de gesprekken over de verschillende projecten.’

Enfin, leef je literair uit in je column, maar op je examen: formuleer je antwoord zo duidelijk mogelijk.

 

En hoe het ook niet moet:

Het waren toch huurfietsen?

 

En hoe zit het dan met andere nooduitgangen? Zijn die voor altijd?

 

Ha, en waar mag ik dan mijn fiets neerzetten?

 

Scooters en fietsers… Zijn die wel helemaal van dezelfde soort?

 
sluiten x
Gratis demo registratie
 
 
 
Ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden
 
Copyright 2019 - KansVanSlagen.nl
Wiskunde Engels Nederlands Rekentoets